Sokeritoukka | Torjunta | Etikka

Sokeritoukka torjunta on tullut tutuksi monille perheille, kun sokeritoukkia on havaittu kodin eri tiloissa. Nykyään harvoin kodeissa havaitaan luteita tai torakoita, mutta sokeritoukat ja muurahaiset ovat erittäin yleisiä.

Sokeritoukat ovat yleisiä kodeissa ympäri Suomen. Ne ovat yleensä alle senttimetrin mittaisia, hopeanvärisiä, nopeasti liikkuvia hyönteisiä. Niiden luontaista elinympäristöä ovat erityisesti kodin kosteat tilat, kuten kylpyhuoneet ja kellarit. Näissä tiloissa ne piileskelevät päiväsaikaan erityisesti laattojen raoissa ja putkistojen ympärillä olevissa aukoissa.

Sokeritoukkien olemassaolo selviää yleensä yöllisellä kylpyhuonekäynnillä. Kun pimeään kylpyhuoneeseen laitetaan valot, nämä vikkelästi liikkuvat hopeanväriset hyönteiset etsivät nopeasti suojaa valolta. Siksi niitä ei yleensä havaitse päiväsaikaan.

Vaikka sokeritoukat sinällään eivät aiheuta vaaraa tai suoranaista haittaa ihmisille ja eläimille on niiden olemassaolo kuitenkin merkkinä esimerkiksi liiallisesta kosteudesta kodin tiloissa. Niinpä on syytä kiinnittää huomiota niiden torjuntaan.

Koska sokeritoukkien luontaista elinympäristöä ovat kosteat ja lämpimät tilat on huomioitava, miten voidaan vähentää esimerkiksi kylpyhuoneen kosteutta. Jos laatoitusten saumat ovat halkeilleet, on syytä korjata halkeamat. Myös putkien ympärillä olevat mahdolliset halkeamat ja raot on syytä täyttää esimerkiksi kosteuden kestävällä silikonilla.

Hyvällä ilmanvaihdolla voidaan myös torjua sokeritoukkien lisääntymistä. Tehokas ilmanvaihto auttaa kylpyhuoneen kuivumisessa ja näin osaltaan vähentää sokeritoukille otollista elinympäristöä. Joskus sokeritoukkien ilmaantuminen runsain määrin kylpyhuoneeseen voi olla myös merkkinä kosteusvauriosta, joten voi olla syytä tehdä myös perusteellisempi kuntokartoitus kodin kosteissa tiloissa.

Kylpyhuoneen hygieniaan on myös syytä kiinnittää huomiota sokeritoukkien torjumiseksi. Sokeritoukkien ravintona kun toimivat myös hiukset ja ihokarvat, kuten myös ihosolukko. Niinpä on syytä huolehtia kylpyhuoneen ja etenkin suihkutilan puhtaudesta. Suihkun jälkeen on hyvä tapa pyyhkäistä esimerkiksi palalla wc-paperia lattiakaivon ritilään tarttuneet hiukset ja karvat ja heittää ne roskakoriin. Wc-istuimen kautta hiuksia ja karvoja ei saa vetää alas, koska ne voivat helposti aiheuttaa tukoksia viemäristöön.

Sokeritoukka ja etikka

Yksi myrkyttömistä vaihtoehdoista sokeritoukan tuhoamisessa on etikka. Omenaviinietikkaa on käytetty vuosien ajan ympäri maailmaa kodin siivouksessa sekä erilaisten hyönteisten karkoittamisessa.

Sokeritoukkia voidaan karkoittaa tehokkaasti ja luonnonmukaisesti etikalla. Omenaviinietikkaa voi kaataa suihkepulloon, jolloin sitä voi helposti suihkauttaa alueille, joissa sokeritoukkia on havaittu.

Omenaviinietikka desinfioi tehokkaasti ja myrkyttömästi kodin pinnat. Näin sokeritoukille ei jää elintilaa, koska ne pitävät likaisista ympäristöistä.

Sokeritoukkien karkoittamista etikalla on syytä jatkaa useiden viikkojen ajan, kunnes sokeritoukkia ei enää havaita.

Etikan käyttämisessä on se hyvä puoli, että se on luonnonmukainen tuholaistorjunta keino. Esimerkiksi perheissä, joissa on pieniä lapsia voi olla käytännöllisempää käyttää etikkaa kuin kemiallisia myrkkyjä sokeritoukkien torjunnassa.

Myös sokeritoukka-ansa on tehokas. Katso lisää täältä.