Sokeritoukka makuuhuoneessa tai purema sängyssä. Toimi heti.

Sokeritoukka makuuhuoneessa on epämiellyttävä vieras. Jos sokeritoukkia löytyy makuuhuoneesta, se voi olla merkkinä vakavammasta vauriosta kodin rakenteissa.

Yleisesti sokeritoukat asustelevat kodin kylpyhuoneessa, jossa niillä on otollisimmat olosuhteet korkean kosteuden ja lämpötilan vuoksi.

Erityisesti iäkkäimmissä taloissa sokeritoukkien esiintyminen makuuhuoneessa voi kertoa taloa vaivaavasta kosteusvauriosta. Vanhoja taloja ei ole suojattu yhtä tehokkaasti kosteudelta, kuin uusia taloja, joten kosteusvaurioita voi esiintyä helpommin eri puolilla taloa. Myös ajan tuoma kuluminen voi aiheuttaa kosteusvaurioita vanhoissa taloissa.

Siksi on syytä toimia ja tarkistaa mahdolliset piilossa olevat kosteusvauriot, kun sokeritoukkia havaitaan makuuhuoneessa. Erityisesti jos makuuhuone on maantasalla, tai kellarikerroksessa, on vaarana että huoneessa on kosteusvaurio. Sokeritoukat voivat siis ilmaantuessaan olla indikaattorina siitä, että on perusteltua kutsua ammattilainen mittaamaan kodin kosteuspitoisuudet mahdollisten vaurioiden havaitsemiseksi.

Sokeritoukan purema sängyssä

sänky makuuhuoneessa
Onko sinulla ollut sokeritoukkia sängyssä?

Sokeritoukka sängyssä on varmasti epämieluisin paikka kotona, josta haluaa sokeritoukan löytää.

Sokeritoukan purema sängyssä on säännöllisesti puheenaiheena netin keskustelupalstoilla. Toiset kertovat, että ovat joutuneet sokeritoukkien puremiksi, kun taas toiset väittävät, että sokeritoukat eivät pure ihmistä.

Niin tai näin, sokeritoukkia ei kukaan halua omaan sänkyynsä. Ja kun tiedetään, että sokeritoukat syövät kuollutta ihokudosta esimerkiksi suihkuhuoneen lattialta ja viemäristä, ei niitä todellakaan halua nähdä omassa makuuhuoneessa.

Siksi jos haluaa välttyä mahdolliselta sokeritoukan puremalta on syytä huolehtia hyvin makuuhuoneen ja sängyn hygieniasta. Näin ei tarvitse myöskään pelätä, että sokeritoukat pääsisivät puremaan nukkuvaa henkilöä.

Sänky voi kuitenkin toimia houkuttimena sokeritoukille, jos sen riittävästä tuulettamisesta ja hygieniasta ei pidetä huolta säännöllisesti.

Sokeritoukat käyttävät ravinnokseen lähes kaikkea tärkkelyspitoista ruokaa, ihosolukkoa, hiuksia ja likaa. Siksi sängyn puhtaudesta on huolehdittava, ettei siihen pääse kertymään sokeritoukkien käyttämiä ravinto-aineita.

Jos sokeritoukkia löytyy sängystä on syytä toimia välittömästi.

Toimi välittömästi

Ensiksi kaikki liinavaatteeet, mukaanlukien peitot ja tyynyt pestään pesukoneessa. Jos peittojen ja tyynyjen peseminen ja kuivaaminen kotona ei onnistu, voi käyttää myös pesulapalveluja.

On myös hyvä miettiä kuinka paljon on mennyt aikaa siitä, kun viimeksi vaihdoin käyttämäni tyynyn uuteen. Tahtomattammekin tyynyyn kerääntyy vuosien mukana eritteitä, esimerkiksi sylkeä ja hikeä. Myös hilse ja hiukset kertyvät tyynyyn vaikka käyttäisikin tyynyliinaa. Siksi voi olla paras aika käydä kaupassa ja ostaa uudet puhtaat tyynyt. Tämä ei ole suuri sijoitus sokeritoukkien vastaisessa taistelussa.

Tämän jälkeen on syytä imuroida huolellisesti sängyssä oleva patja tai patjat. Tehokkaan imuroinnin jälkeen imurissa oleva pölypussi suljetaan muovipussiin ja viedään ulos roskikseen. Näin estetään mahdollisten pölypussiin joutuneiden sokeritoukkien leviäminen myöhemmin muualle, esimerkiksi siivouskaapin rakoihin.

Jos on mahdollista, niin patjat viedään vielä imuroinnin jälkeen ulos tuulettumaan ja raitistumaan.

Lopuksi tarkistetaan mahdollisimman huolellisesti sängyn rungossa olevat välit. Jos pohjana on esimerkiksi kokonainen lastulevy, on syytä yrittää nostaa tämä pohjalevy pois paikaltaan. Näin voidaan tutkia jos näissä väleissä on vielä silmämääräisesti havaittavia sokeritoukkia.

Hävitys

Lue täältä ohjeet miten toukkien hävitys onnistuu.

Jos kotoa löytyy omenaviinietikkaa, voi sitä suihkuttaa hiukan eri puolille sänkyä ja antaa kuivua ennen patjan laittamista takaisin sänkyyn.

Lue lisää etikan käytöstä täältä.