Sokeritoukan hävitys onnistuu näillä vinkeillä

Sokeritoukan hävitys on monesti aikaa vievä projekti. Sokeritoukat ovat yleisimpiä nykyään kotona havaittavista tuholaisista, vaikka ne eivät sinällään olekkaan vahingollisia ihmisille tai eläimille.

Koska sokeritoukat monesti piileskelevät kodin rakenteissa kuukausia, jopa vuosia ennenkuin ne ilmaantuvat näkyville. Siksi on oltava pitkäjänteinen ja säännöllinen sokeritoukan hävityksessä käytettävien keinojen soveltamisessa.

Tässä artikkelissa opit miten sokeritoukan hävittäminen onnistuu tehokkaasti.

Sokeritoukat ovat hopeanvärisiä, noin senttimetrin mittaisia hyönteisiä, joilla on tuntosarvet ja ruumiin muoto kapenee ruumiin takaosassa.

Sokeritoukat yleensä havaitaan yöaikana, kun pimeään huoneeseen laitetaan valot päälle. Sokeritoukat vilistävät nopeasti lattiakaivoihin, seinien- ja lattioiden halkeamiin tai jalkalistojen taakse piiloon valolta.

Hävittäminen

Sokeritoukan hävittämiseen on olemassa monia eri keinoja. Jotkut niistä ovat myrkyttömiä, ansojen kaltaisia pyydyksiä. Tällainen on esimerkiksi liima-ansa, johon laitetaan houkuttimeksi sokeritoukkien pitämää tärkkelyspitoista ruokaa. Kun toukat tulevat ruokailemaan ansalle, ne jäävät kiinni tahmeaan ansaan ja kuolevat.

Myös muita luonnollisia keinoja on käytettävissä sokeritoukkien hävittämisessä. Esimerkiksi omenaviinietikan ruiskuttaminen kylpyhuoneen lattiakaivoihin, putkien läpivienteihin, jalkalistoihin ja sokkeleihin auttaa monesti ongelman poistamisessa.

Sokeritoukan hävitys on kuitenkin suhteellisen helppoa erilaisilla suoranaisilla keinoilla, kuten myrkyillä.

Ehkäisy

Koska sokeritoukat pitävät kosteasta ympäristöstä, on syytä varmistua siitä, että esimerkiksi kylpyhuone ja suihku pääsevät kuivumaan asianmukaisesti niiden käytön jälkeen. On hyvä tarkistaa kylpyhuoneen tehokas tuuletus. Jos kylpyhuoneen tuuletuksessa on ongelmia, voi kuivumista nopeuttaa siten, että jättää kylpyhuoneen oven auki suihkussa käynnin jälkeen.

Sokeritoukat häviävät myös monesti, kun niiden elinympäristön otolliset ominaisuudet poistetaan. Näitä ovat ruuantähteet, kuten leivänmurut keittiötasoilla ja lattialla sekä kosteat ja lämpimät tilat.

Sokeritoukan hävittämisessä on lisäksi otettava huomioon, ettei tarpeettomasti ruoki niitä niille kelpaaville muilla aineilla. Koska sokeritoukat syövät käytännössä mitä tahansä tärkkelyspitoista ainetta on myös tarkistettava kodin alueet, joissa on pahvilaatikoita tai vanhoja kirjoja ja valokuvia.

Usein sokeritoukat tulevat kotiin juuri pahvilaatikoiden mukana. On vaikeaa havaita laatikoiden taitoksien alla piileviä sokeritoukkia. Koska pahvilaatikot ovat niille otollista elinympäristöä, on syytä hävittää kodissa olevat tarpeettomat pahvilaatikot.

Mistä sokeritoukat tulevat?

Sokeritoukka syö esimerkiksi kirjojen sidonnassa käytettyä liimaa. Vanhojen kirjojen sivut, joissa on hiukan hometta, kelpaavat myös sokeritoukille erinomaisesti. Siksi on hyvä tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi kesämökillä kirjahyllyssä olevat kirjat, joita ei säännöllisesti liikutella. Myös mökillä mahdollisesti oleva suurempi ilmankosteus voi auttaa sokeritoukkia niiden lisääntymisessä. Sen vuoksi onkin syytä huolehtia myös kesämökin tehokkaasta tuulettamisesta.

On myös havaittu, että seinillä ja lattianrajassa liikkuvat sokeritoukat käyttävät ravinnokseen tapettiliimaa. Niinpä irronnut tapetin nurkka tai sauma voi olla ovi sokeritoukille uuteen ravintolähteeseen. Jos havaitset sokeritoukkia kodin seinillä on syytä tarkistaa, onko tapetit hyvin kiinnitettyinä joka kohdasta, niin etteivät sokeritoukat pääse tapetin ja seinän väliin.

Joskus sokeritoukkia voi havaita myös likapyykkiä sisältävän pyykkikorin läheisyydessä. Tämä johtuu siitä, että sokeritoukat käyttävät myös likaisia tekstiilejä, nahkaa ja synteettisiä materiaaleja ravinnokseen.

Siksi on syytä huolehtia, ettei likapyykkiä pääse kerääntymään liian pitkäksi aikaa. Pyykkikoria on myös syytä säilyttää kodin kuivassa tilassa, eikä esimerkiksi kylpyhuoneessa jossa monesti on korkea ilmankosteus.