Peräpukamien hoito kotikonstein

Peräpukamat ovat todella ikävä vaiva. Joskus tilanne on niin paha, että ne vuotavat verta. Peräpukamien hoito kotikonstein voi olla mahdollista, mutta vaatii sitoutumista.

Tiedätkö miten kahdenymmenen senttimetrin jakkara voi olla avuksi? Jatka lukemista ja löydät vastauksen.

Puhutaan ensin oikeanlaisesta ruokavaliosta. Käymme läpi miksi oikea ruokavalio on tärkeä ja mitkä ruoat ovat parhaimpia peräpukamien hoitoon kotikonstein.

Ruokavalio

Kun peräpukama häiritsee, on tärkeintä saada riittävästi kuitua ruoan mukana.

Kuitu helpottaa suoliston toimintaa ja vähentää ummetusta. Kun suolesi toimii hyvin, peräpukamat ja niiden kanssa ilmenevät ongelmat vähenevät.

Parhaimmat ruoat

Kun valitset mitä syöt, yritä antaa etusija aina kuitupitoisille ruoille. Suositus on 35 grammaa kuitua päivässä aikuiselle.

Tuotteita jotka sopivat peräpukamien hoitoon:

  • Kokojyväleivät
  • Puuro
  • Mysli
  • Kokojyväpasta
  • Kasvikset
  • Hedelmät
  • Marjat
  • Pähkinät
  • Siemenet

Voit lukea ravintosisällöstä kuitupitoisuuden ja valita tuotteen jossa sitä on runsaasti.

Muista kuitenkin että vaikka tuotteessa on runsaasti kuitua, sinun pitää ottaa huomioon kuinka paljon sitä voi syödä päivittäin.

Esimerkiksi pellavansiemenrouheessa sitä on erittäin runsaasti (n. 30%), mutta kuinka paljon pystyt päivässä syömään pellavansiemenrouhetta?

Toisaalta esimerkiksi ruisleivässä on n. 12 %. Määrä on suhteessa pienempi, mutta ruisleipää pystyy syomään helposti monta viipalette päivässä. Joten ruisleipää syömällä riittävän kuidun saaminen on helpompaa kuin pellavansiemenrouhetta napostelemalla.

Jakkara

jakkara vessa käynnille
Alkuperäiset kuvat: stressnomore.co.uk

Eräs verkkokauppa nimeltä stressnomore.co.uk mainosti näppärää ja tehokasta apua ummetuksen helpottamiseen.

Puinen jakkara, jonka päälle voit nostaa jalat kun olet istumassa vessassa.

Miksi tämä simppeli toimenpide auttaa?

Alla olevassa kuvassa näet miten "normaaliasennossa" peräsuoli ei voi tyhjetä vapaasti, koska lihas pakottaa  sen mutkalle peräaukon läheisyydessä. Tämä ärsyttää peräpukamia ja oireet kuten kipu pahenevat.

suolen toiminta

Nostamalla jalkoja ylemmäksi suolen asento on parempi. Tämä auttaa sen tyhjentämisessä.

Tämän seurauksena pukamat ärsyyntyvät vähemmän ja kipu helpottaa. Tällöin ei tarvitse punnertaa vaan uloste poistuu vapaammin.

Sivusto mainitsee että jakkaran korkeus tulisi olla n. 20 cm (kahdeksan tuumaa).

Heillä on myös toinen matkalle tarkoitettu malli. Se on hieman matalampi, eli 17,5 cm (seitsemän tuumaa).

Käyttämällä tätä tekniikkaa vessakäynti on nopeampi ja helpompi. Tästä on seurauksena se, että peräpukamat häiritsevät vähemmän.

Ja pidä mielessä tämä:
Älä koskaan istu turhaan vessanpöntöllä. Tee tarpeesi ja nouse ylös. Peräpukamista tulee pahemmat, jos vessassa istutaan turhaan. Jätä siis Aku Ankan lukeminen toiseen hetkeen. =)

Mitä muuta voi tehdä?

Terveys on asia jonka kanssa ei kannata leikkiä. Kannattaa aina mennä lääkäriin, jos tuntee itsensä sairaaksi. Peräpukamia voidaan hoitaa lääkkeillä, kuten voiteilla. Ne voidaan joissain tapauksissa jopa leikata.