Kynsisieni

Kynsisieni on yleensä varpaan kynnessä oleva sienitulehdus. Se ei ole itsessään vaarallinen terveydelle, eikä aiheuta suurta haittaa päivittäisiin toimiin.

Jos sieni on repinyt kynnen etuosan rikki tai kasvaa paksuutta, se voi estää tiukempien kenkien käytön ja rikkoa sukat kynnen kohdalta.

Hoitamaton kynsisieni on esteettisesti ruman näköinen, mikä voi osaltaan haitata normaalia jokapäiväistä elämää. On epämukavaa pitää kesällä avonaisia jalkineita, ruman näköisen kynnen pilkistäessä sandaaleista. Useimmiten suurimmassa ja näkyvimmässä isovarpaassa.

Oireet

Useimmiten kynsisienen oireet havaitaan ensiksi varpaankynnessä.  Se oireilee harvoin useammassa varpaassa yhtäaikaisesti. Yleisimmin oireita ilmenee ensin isovarpaiden kynsien yhteydessä.

Ne voi huomata tavallisesti kynnen päällä olevista juostemaisista kellertävistä värimuutoksista. Tavanomaisemmin ne alkavat kynnen kärjestä tai sivusta. Myöhemmin sienen aiheuttama värimuutos etenee kynnen keskustaan ja tyveen, joskus värjäten kynnen.

Edetessään ja pahentaessaan tilannetta sieni haurastaa kynttä niin, että etureuna kynnestä rikkoutuu. Samalla kynsi voi alkaa paksuuntua.

Joissakin tapauksissa kynsisieni esiintyy valkoisena värimuutoksena kynnen pinnalla, joka on oire harvinaisemmasta kynsilevyn pinnan sairaudesta.

Usein ennen oireiden ilmenemistä, potilas on kärsinyt myös jalkapohjassa tai varpaanvälissä olevasta sienestä. Hoitamattomana tämä on voinut levitä ihon kautta kynteen ja aiheuttaa kynsisienen.

Pahimmassa tapauksessa se voi irroittaa koko kynnen varpaasta.

Tarttuminen

Kynsisienen tarttuminen ihmisestä toiseen ei ole yleistä. Esimerkiksi jos perheessä yhdellä perheenjäsenellä havaitaan kynsisieni, ei olekaan syytä paniikkiin.

Yleisemmin tartunta havaitaan yli 60 vuotiailla aikuisilla. Erityisesti miehiin kynsisilsa tarttuu useammin kuin naisiin. Tähän on haettu syyllistä esimerkiksi miesten harrastuksista tai työstä jossa kynsi saattaa vahingoittua ja näin altistuu herkemmin kynsisieni tartunnalle.

Kynsisienitartunnan aiheuttavat dermatofyytit, joita myös silsasieniksi kutsutaan. Siksi usein kuulee puhuttavan jalkasilsasta. Vaikka tartunnan aiheuttajina voivat joskus olla homeet tai hiivat, suurin osa kynsisienistä johtuu juuri dermatofyyteistä.

Tartunnan saa helpoiten silloin kun laiminlyödään hyvää jalkahygieniaa. Jalat ja varpaanvälit onkin tärkeää kuivata huolellisesti kylvyn jälkeen.

KynsisieniJos kuljetaan paljon avojaloin julkisissa kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa ja julkisissa saunoissa, on tartuntariski suuri.

Sormessa

Kynsisienen esiintyminen sormessa on harvinaista. Lähes poikkeuksetta kynsisieni ilmestyy varpaan kynteen, mutta joskus se iskee myös sormen kynteen.

Sormien kynsiin tartunta ilmestyy yleensä sellaisissa tapauksissa, kun jo aiemmin sieni-infektio on vaivannut varpaiden kynsissä.

Paras lääke

Paras lääke kynsisienen hoitoon on sellainen, joka poistaa kynsisienen tehokkaasti mutta ei tuota sivuvaikutuksia potilaalle.

Koska kynsisieni ei parane itsekseen ajan kuluessa, tarvitaan lääkehoitoa sen poistamiseksi. Oli kyseessä luonnonmukaiset hoidot taikka perinteiset lääkekuurit.

Jotkut ovat päättäneet olla hoitamatta kynsisientä perinteisillä lääkekuureilla niiden korkean hinnan ja pitkän keston vuoksi. Niistä on usein aiheutunut ikäviä sivuoireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia.

Monet ovat valinneet kynsisienen hoitoon muut luonnonmukaiset menetelmät. Tälläisiä ovat esimerkiksi omenaviinietikka, ruokasooda, tee puu öljy tai vetyperoksidi.

Parhaat tulokset saadaan aikaiseksi aloittamalla ajoissa oireiden havaitsemisen jälkeen luonnonmukainen tai perinteinen lääkehoito. Näin kynsisieni ei ehdi levitä pitkälle ja pahentaa tilannetta.

Kynsisieni parani muutamassa kuukaudessa

Kynsisieni parani useimmilla potilailla kuukausien sinnikkään hoidon tuloksena. Hoitoa on jatkettava pitkäjänteisesti jopa puolen vuoden ajan, jotta kynsisienestä päästään lopullisesti eroon.

Joskus pelkät liuokset tai voiteet eivät riitä parantamaan kynsisientä. Joillekkin potilaille ainoa parannuskeino on ollut kuukausia jatkuneet lääkekuurit.

Lapsella

Lapsella kynsisieni on hyvin harvinainen.

Kuitenkin on hyödyllistä suojata lasten jalat näiden liikuntaharrastusten aikana. Liian pienet tai ahtaat kengät altistavat varpaat ja niiden kynnet vammoille ja täten kynsisienelle.

Julkisissa liikuntatiloissa, saunassa ja uimahallissa on lasten jalat suojattava varvastossuilla tai sandaaleilla.