Helppo kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapon avulla

Suomalaiset tunnetaan ympäri maailman kahvinjuoja kansana. Laskelmien mukaan, jokainen suomalainen kuluttaa lähes 10 kiloa kahvia vuodessa. Valmiiksi kahviksi muutettuna tämä tarkoittaa noin 160 litraa kahvia. Kun tämä jaetaan vuoden jokaiselle päivälle, saadaan tulokseksi lähes puoli litraa kahvia per päivä.

Niinpä voidaan hyvällä syyllä sanoa, että suomalaisissa kodeissa ja työpaikoilla kahvinkeitin porisee aikaisin aamulla ja useaan kertaan päivän mittaan.

Kahvinkeittimen puhdistus onnistuu sitruunahapolla. Se on vaivaton toimenpide, jolla saat herkulliset kahvit päivittäin

Mikä olisikaan sen herkullisenpaa, kuin kupillinen tuoretta maukasta kahvia päivän aloitukseen tai vaikkapa maukkaan lounaan päätteeksi.

Jotta päivittäinen kahvinautinto olisi täydellinen, on syytä kiinnittää huomiota kahvin valmistuksessa käytettävää keittimeen. Monesti kahvinkeittimen huolellinen puhdistus laiminlyödään, jolloin myös kahvin maku saattaa muuttua kitkeräksi.

Mikä likaa kahvinkeittimen?

Monesti kiireestä johtuen, kahvinkeittimen puhdistus jää lähinnä kahvipannun pesemiseen ja suodatinkotelon huuhteluun. On kuitenkin tarpeellista suorittaa kahvinkeittimen perusteellinen puhdistus ainakin kerran kuukaudessa. Näin myös keittimen sisuksissa olevat vesikanavat tulevat huollettua.

Esimerkiksi viikonloppuna voi olla sopiva hetki omistaa 15 – 20 minuuttia keittimen siivoukseen. Näin keitin on perusteellisesti siivottuna valmis alkavan viikon hetkiseen rytmiin, päivittäisestä kahvinautinnosta tinkimättä.

Vaikkakin yleisesti ottaen Suomessa veden laatu on erinomaista kahvin valmistukseen, se saattaa silti ajan myötä aiheuttaa esimerkiksi kalkkijäämiä keittimen sisäosiin. Myös kahvissa oleva öljy, muut roiskeet sekä vedessä oleva kalkki voivat kerääntyä keittimen kannuun, lämpölevyyn ja suodatinkoteloon.

Kahvinkeittimen puhdistamiseen on monia keinoja. On olemassa kemiallisia aineita, joilla keitin voidaan puhdistaa läpikotaisin. Mutta sen lisäksi on olemassa monia muita luonnonmukaisempia konsteja tämän päivittäisen laitteen puhdistamiseksi. Yksi niistä on sitruunahappo.

Luonnonmukaiseten keinojen etuna on se, että ei tarvitse huolehtia mahdollisista kemikaalijäämistä keittimen piilossa oleviin osiin. Jos kemikaaleja käytettäessä ei noudateta huolellisesti valmistajan ohjeita, ne voivat aiheuttaa sivumakuja puhdistuksen jälkeen valmistettavan kahvin makuun.

Sitruunahapon käyttö puhdistuksessa

Sitruunahapon käyttäminen kahvinkeittimen puhdistukseen on erittäin helppoa. Tätä yleistä happoa saadaan nimensä mukaisesti sitruunoista, mutta sitä myydään myös valmiiksi pullotettuna kaupassa. Sen ominaisuudet palauttavat tehokkaasti keittimen puhtaaksi.

Katsotaanpa yksinkertaiset vaiheet miten sitruunahappoa kannattaa käyttää kahvinkeittimen puhdistuksessa.

  1. Keitä kupillinen kuumaa puhdasta vettä liedellä tai mikroaaltouunissa.
  2. Lisää kuumaan veteen noin 2 ruokalusikallista sitruunahappoa ja sekoita huolellisesti. Jos sinulla ei ole kaupasta ostettua sitruunahappoa, laita samassa suhteessa vettä ja sitruunoista puristamaansi mehua.
  3. Kaada sekoittamasi kupillinen vettä ja sitruunahappoa mittakannuun. Lisää kylmää vettä, kunnes sinulla on neljä kupillista valmista seosta.
  4. Laita puolet tästä seoksesta keittimen vesisäiliöön ja käynnistä keitin. Odota ja anna seoksen mennä keittimestä läpi ja tippua pannuun. Kun seos on valunut, heitä se viemäriin.
  5. Täytä nyt kahvinkeittimen vesisäiliö uudestaan raikkaalla vedellä ja käynnistä keitin uudelleen. Vaikka sitruunahappo ei olekaan myrkyllistä, on syytä huuhdella kahvinkeitin, jotta voidaan välttyä kitkerältä tai happamalta sivumaulta seuraavassa kannullisessa tuoretta kahvia. Kun vesi on valunut kahvinkeittimen lävitse, kaada se viemäristä alas.
  6. Sammuta kahvinkeitin ja anna sen jäähtyä. Tämän jälkeen voit käyttää jäljelle jääneen sitruunahappo-seoksen puhdistaaksesi keittimen lämpölevyn, suodatinkotelon ja lasisen kannun. Kostuta keittiöliina sitruunahappo liuoksessa tai hyödynnä tiskauksessa käyttämääsi sientä hangataksesi pois mahdolliset kahvitahrat sekä kalkkijäämät.
  7. Huuhtele vielä puhdistamasi osat puhtaassa vedessä kostutetulla liinalla tai sienellä. Anna keittimen kuivua ennen seuraavaa käyttöä.

Nyt kahvinkeittimesi on perusteellisesti puhdistettu ja saat taas nauttia raikkaasta kahvista ja hyvänmakuisesta kahvielämyksestä. Ja kuten huomasit, ei keittimen perusteelliseen puhdistukseen kulu kuin muutama ylimääräinen minuutti kuukaudessa.

Puhdistukseen voidaan käyttää myös etikkaa tai ruokasoodaa. Lue lisää alla olevista linkeistä:

Poista kahvinkeittimestä piilossa oleva home etikan avulla >>

Tee kahvin keittimestä puhtaampi ruokasoodalla ja nauti maukkaasta kahvista >>