Kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla

Jokainen kahvin ystävä haluaa aloittaa päivänsä maukkaalla kupillisella tummanruskeaa herkkujuomaa. Mikäpä olisi parempi tapa aamuihin, kuin maittava kuppi miellyttävää ja hyvän tuoksuista kahvia? Myös hyvän lounaan päätteeksi on mukavaa herkutella kupillisella makoisaa kahvipavuista tuotettua nautintojuomaa.

Mutta mitä tehdä silloin kun kahvi ei maistukkaan niin herkulliselta kuin pitäisi? Jos kahvi alkaa maistuua kitkerältä, on syytä kiinnittää huomiota kahvinkeittimen puhtauteen.

Tässä artikkelissa opit miten kahvinkeittimen puhdistus onnistuu ruokasoodalla.

kahvikuppi ja kahvipapuja pöydälläKahvinkeitin on varmasti yksi eniten käytetyistä kodinkoneista keittiössä. Monissa kodeissa kahvinkeitin napsautetaan päälle useita kertoja päivässä. Siitä huolimatta useinkaan kahvinkeittimen puhtauteen ja oikeanlaiseen puhdistukseen ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

Koska keittimessä käytetään vettä ja vesihöyryä sekä korkeaa lämpötilaa, se on alttiina herkästi myös bakteereille ja jopa homeelle. Nämä voivat helposti vaikuttaa valmistuvan kahvin laatuun ja makuun.

Makuhaittojen lisäksi puhdistamatonta keitin voi aiheuttaa muita ongelmia. Seurauksena saattaa olla jopa ruoansulatus oireita kuten ripulia, kaasua tai turvotusta vatsassa.

Kahvinkeittimen puhdistaminen

kahvinkeitinKiireellisen arjen rytmissä keittimen puhdistus jää yleensä siihen, että kahvipannuun jäljelle jäänyt kahvitilkka heitetään tiskialtaaseen ja lasinen kannu pestään tiskiaineella.

Joillakin on tapana pyyhkäistä esimerkiksi talouspaperilla ylimääräinen kosteus tai vesipisarat kahvinkeittimen vesisäiliöstä. Tai ainakin vesisäiliön kansi jätetään hetkeksi auki, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan pois.

Varmasti edellämainitut menetelmät ovat tärkeitä, mutta ne eivät kuitenkaan pääse puhdistamaan itse keittimen sisäpuolella olevia kanavia. Näissä kanavissa on todennäköisesti kertyneenä bakteereja, likaa, kalkkijäämiä ja hometta.

Varmistaaksesi korkealaatuisen päivittäisen kahvinautinnon, on tärkeää oppia tehokkaita puhdistusmenetelmiä, jotka ovat yksinkertaisia ja samalla turvallisia kahvinkeittimelle.

Jotkut keinoista ovat tehokkaampia kuin toiset ja toiset ovat myös turvallisempia käyttää. Pääsääntöisesti keinot voidaan jakaa kahteen ryhmään.

  1. Puhdistaminen kemiallisilla aineilla.
  2. Puhdistus luonnonmukaisilla menetelmillä.

Tarkastellaanpa ruokasoodan käyttöä kahvinkeittimen luonnonmukaisessa puhdistuksessa. Ruokasoodaa eli leivinjauhetta löytyy helposti jokaisesta kodista keittiön hyllyltä. Sillä onkin erinomainen maine toimivana ja edullisena keinona puhdistaa kodin pintoja ja koneita.

Monet valitsevat mielellään soodan kemiallisten puhdistusaineiden sijaan. Useat vieroksuvat kemiallisten puhdistusaineiden käyttöä varsinkin kahvinkeittimessä, koska ajattelevat että ne eivät ole turvallisia. Joissain tapauksissa se onkin järkevä päätös. Erityisesti silloin, jos kemiallisten puhdistusaineiden käyttöohjetta ei noudateta tarkasti. Kukapa haluaisi juoda kahvia, joka ei ainoastaan maistu kitkerältä, vaan myös saippuaiselta. Näin voi käydä, jos käytetyn puhdistusaineen ohjetta ei ole noudatettu keittimen pesun yhteydessä tai pannuun on jäänyt puhdistusainetta.

Ohjeet ruokasoodan käyttämiseen

Ruokasoodaa pöydälläRuokasooda kahvinkeittimen puhdistuksessa on tehokas ja samalla yksinkertainen tapa pitää keitin puhtaana. Tätä keinoa käytettäessä, ei myöskään ole pelkoa kemikaalisten aineiden jäämistä kahvinkeittimeen.

Miten soodaa käytetään puhdistusaineena?

Kahvinkeittimen kannu täytetään lämpimällä vedellä. Kannussa sekoitetaan vettä neljännes kupilliseen ruokasoodaa ja varmistetaan että se liukenee hyvin veteen. Anna liuoksen tarvittaessa seistä hetken.

Vesi-ruokasooda seos kaadetaan kahvinkeittimen vesisäiliöön samoin, kuin aloitettaessa normaalisti kahvin keittäminen. Keitin napsautetaan päälle ja veden annetaan valua normaaliin tapaan kannuun keittimen lävitse.

Kun vesi-soodaseos on mennyt keittimen läpi, kaada se viemäriin. Huuhtele sen jälkeen keitin vielä käyttämällä pelkästään raikasta kylmää puhdasta vettä kahvinkeittimen vesisäiliössä. Anna puhtaan veden kulkea virtaan kytketystä kahvinkeittimestä.

Ensimmäinen huuhteluvesi kaadetaan pois, jonka jälkeen huuhtelu toistetaan uudelleen toiseen kertaan. Kun kahvinkeitin on näin huuhdeltu kahteen kertaan, voidaan sillä taas aloittaa normaalin tapaan kahvin valmistus.

Tuloksena on raikasta hyvänmakuista ja tuoksuista puhdasta kahvia.

On suositeltavaa tehdä tämä yksinkertainen ja helppo toimenpide kerran viikossa. Esimerkiksi viikonloppuna voi olla sopiva aika kahvinkeittimen puhdistukseen. Näin koko hetkisen työviikon ajan saadaan nauttia maittavia kupillisia herkullista kahvia.

Muista että puhdas vesi on tärkeä tekijä kahvin maussa. Täytä siis vesisäiliö aina käyttämällä puhdasta vettä.

Voidaan käyttää puhdistamiseen myös etikkaa. Lue ohjeet alla olevasta artikkelista:
Puhdista kahvinkeittimesi käyttämällä etikkaa >>