Jalkasienien tartunta varpaiden väleihin on estettävissä

Varpaiden välit on yleisin paikka, jossa kutinaa aiheuttavaa jalkasientä havaitaan. Pikkuvarpaan viereinen viimeinen varvasväli on herkin alue, josta tartunta yleensä alkaa.

Tämä viimeinen varvasväli on kaikkein ahtain ja sen kuivaaminen suihkun jälkeen voi olla helposti puutteellista. Koska varvasväli jää kosteaksi se on otollista kasvualustaa jalkasienelle.

Tämän lisäksi se iskee helpommin iholle joka on vaurioitunut. Tästä syystä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota oikean kokoisten kenkien käyttöön.

Ennaltaehkäisy

Jos kengät hiertävät varpaita tai niiden kynsiä, pääsee myös sieni silloin helpommin iskemään. Oikeanlaisten työkenkien valintaan on myös syytä kiinnittää huomiota. Jos työskentelee päivittäin umpinaisissa hiostavissa kengissä, sienirihmastot ja -itiöt voivat elää helpommin tälläisessa ympäristössä.

Onkin suositeltavaa vaihtaa kenkiä eri työpäivinä, että ne pääsevät tuulettumaan. Myös keinokuidusta tehty sukka aiheuttaa enemmän hikoilua. Siksi on parempi valita luonnonmateriaaleista tehdyt ilmavammat sukat. Erityisesti henkilöillä, jotka joutuvat työssään käyttämään turvakenkiä tai -saappaita on suurempi riski saada jalkojen sienitartunta, koska jalat hikoilevat näissä kengissä enemmän.

Hoitaminen

Jalkasienen  hoitamiseen on monia kotikonsteja. Lue lisää täältä.

Katso myös miten valkosipuli tehosi jopa 100% jalkasilsaa kärsivistä potilaista.