Jalkasieni tarttuminen

Jalkasieni tarttuminen on yleistä kosteissa tiloissa, joissa kävellään avojaloin. Koska sienet viihtyvät kosteissa tiloissa, erityisesti uimahallien pukuhuoneet, kuntosalit ja palloiluhallit ovat sille otollista ympäristöä.

Vaikka jalkasieni tartunta on helpointa saada tällaisista paikoista, eivät kaikki samoissa tiloissa liikkuvat ihmiset saa tartuntaa. Tämä johtuu siitä että toisilla ihmisillä puolustuskyky on vahvempi kuin toisilla.

Esimerkiksi ikääntyneimmillä ihmisillä on suurempi riski saada jalkasieni tartunta kuin nuoremmilla. Syynä on heikentynyt puolustuskyky. Joskus myös muut taudit voivat helpommin altistaa tartunnalle. Tälläisia tauteja voi olla esimerkiksi diabetes ja sen kaltaiset puolustuskykyä ja ihon terveyttä heikentävät taudit.

Yleistä uskotaan myös, että jalkasieni tarttuu saunassa. Vaikka sauna on kostea tila, siellä oleva kuumuus ei anna sienille tilaisuutta kasvaa ja tartuttaa jalkasientä siellä vieraileville.

Jalkasienen tarttumista voi ehkäistä liikkumalla julkisissa liikuntatiloissa käyttäen sandaaleja tai varvastossuja.

Koska jalkasieni tarttuu useimmiten kosteassa ympäristössä on tärkeää kuivata varvasvälit huolellisesti suihkun jälkeen. Erityisesti kesäisin on syytä antaa jaloille ilmakylpyjä ja liikkua mahdollisuuksien mukaan paljain jaloin. Näin iho pääsee rentoutumaan ja se ehkäisee tehokkaasti jalkasienen tarttumista.

Jalkasieni tarttuu myös helpommin silloin, kun käytetään tiukkia ja varpaita puristavia kenkiä. Näin varpaat hiertyvät ja iho rikkoutuu helposti. Tämä taas altistaa helpommin varpaat sieni-infektiolle.

Lue luonnollisista hoitomuodoista tältä sivulta.