Jalkasieni oireet

Jalkasieni oireet havaitaan tyypillisesti viimeisestä varvasvälistä, pikkuvarpaan vierestä tai sen alapinnalta. Kyseessä on yleisesti pinnallinen ihoinfektio. Aluksi jalkasieni voi olla jopa oireeton, eikä sitä kantava henkilö huomaa kärsivänsä jalkasienestä ennenkuin oireet pahenevat.

Muita näkyviä jalkasienen oireita ovat esimerkiksi ihon punoitus, haavaumat sekä ihon hilseily. Varvasvälissä tuntuu myös usein kutinaa ja pistelyä sekä kirvelyä. Tuntemus voi yltyä kivuksi asti, jos bakteeritulehdus pääsee haavaumaan.

Koska varvasväli kutiaa kovasti sitä tulee hangattua ja näin iho halkeilee lisää ja tulee jopa vereslihalle.

Tartunta-alueen reunoilla voidaan myös havaita rakkulointia. Erityisesti taudin alkuvaiheessa rakkulat ovat yleisiä.

Jos jalkasientä ei hoideta ajoissa, se voi levitä laajemmalle alueelle jalkapohjaan tai aiheuttaa kynsisienen varpaankynsissä. Tällöin kynsi alkaa hapertua sen etureunasta ja monesti siihen ilmestyy kellertäviä laikkuja tai juovia. Yleensä myös kynsi alkaa kasvaa paksuutta. Kynsisieni on vaikeampi hoitaa kuin jalkasieni. Siksi on tarkeää aloittaa jalkasienen hoito heti kun se havaitaan.

Monesti jalkasienen oireisiin kuuluu myös sieni-infektiota pahentava bakteeri-infektio. Tällöin varpaissa oleva jalkasieni aiheuttaa turvotusta, vetisyyttä ja havaitaan myös kellertävää karstaa.

Vaikka jalkasieni yleisesti milletään vain kosmeettiseksi vaivaksi, se voi edetessään pahentua niin, että siitä kärsivä joutuu sairaalaan antibioottitiputushoitoon.

Ongelma voidaan hoitaa kotikonstein valkosipulilla tai etikalla (katso koko artikkeli etikkahoidoista klikkaamalla tässä).

Myös kenkien infektointi pakkasessa toimii hyvin.