Jalkasieni kengät

Jalkasieni tartunnassa kengät on syytä puhdistaa ja desinfioida, jotta jalkasienestä pääsee lopullisesti eroon. Jalkasientä aiheuttavat sienirihmastot ja -itiöt viihtyvät umpinaisissa kengissä.

Kengät

Kenkien valintaan on syytä kiinnittää huomiota jo ennenkuin jalkasieni pääsee yllättämään. Jos kengät ovat liian pienet kooltaan, tai ne hiertävät varpaita ja niiden kynsiä on riski saada jalkasieni huomattavasti suurempi.

Kun kengät hiertävät varpaita, niiden iho rikkoutuu ja näin ne altistuvat helposti jalkasieni bakteereille. Myös vaikeammin hoidettava kynsisieni voi saada alkunsa hiertyneestä kynnestä.

Kenkien riisuminen kesällä on suositeltavaa kaikille. Jalkojen kovettumat, hankaumat ja känsät, kuten myös jalkasieni poistuvat jaloista helpommin ilman kenkien rasitusta jaloille. Lisäksi jalkojen ihosta tulee paljon vastustuskykyisempi erilaisille bakteereille, kun iho saa tuulettua. Siksi ilmakylvyt ja paljain jaloin liikkuminen ovat parasta luonnonmukaista hoitoa jaloille kesäaikana.

Jos kuitenkin on käytettävä kenkiä säännöllisesti esimerkiksi töissä, on syytä vaihdella kenkiä päivittäin. Näin kengät pääsevät tuulettumaan, eivätkä jalkasientä aiheuttavat bakteerit pääse niin helposti pesiytymään kenkiin.

Erityisesti fyysisissä töissä kuten rakennus- ja kuljetusalalla työskentelevät joutuvat käyttämään töissään umpinaisia hiostavia turvajalkineita. Onneksi nykyään on jo saatavilla erilaisia sisätiloihin ja kesätöihin suunniteltuja kevyempiä ja helpommin tuulettuvia versioita turvakengistä. On hyvä vaihdella myös näitä turvajalkineita säännöllisesti, ettei jalkasieni pääse niin helposti niihin pesiytymään.

Myös kengissä käytettävien sukkien valinta voi vaikuttaa jalkasienen ilmaantumiseen. Hengittävät ja luonnollisesista materiaaleista valmistetut sukat ovat paremmat kuin keinokuiduista valmistetut. Siksi on hyvä vilkaista kaupassa sukkia ostaessa tuoteselosteesta, mistä materiaaleista sukat on tehty. Puuvillaiset ja villaiset sukat ovat parempia jalkasienen ehkäisyssä ja hoidossa. On tärkeää vaihtaa puhtaat sukat päivittäin.

Hoidot kotikonstein

Jalkasilsan hoitoon on useita kotikonsteja. Alla muutama esimerkki. Klikkaamalla linkkiä pääset artikkeliin:

Valkosipuli ja jalkakylpy >>
Etikka ja sen teho >>